Bakels wint rechtszaak en bevrijdt teffgraan van patent-gijzeling

Met het aflopen van de termijn waarin beroep kon worden aangetekend, is donderdag 7 februari een eind gekomen aan de rechtszaak die door Ancientgrain in 2015 is aangespannen tegen Bakels. Daarmee is de weg vrij voor Bakels om verder te gaan met de ontwikkeling van teff-brood.

Ancientgrain betichtte Bakels er ten onrechte van inbreuk te maken op een tweetal patenten, die Ancientgrain in 2003 heeft laten registreren. Het betrof twee patenten waarin het mengen van teff met andere granen en het gebruik van teff binnen een bepaalde valgetalreeks gepatenteerd was. Dit heeft jarenlang de een rem gezet op de ontwikkeling en vermarkting van producten waarin teff kan worden verwerkt.

Teff is glutenvrij
Teff is een unieke graansoort die zijn oorsprong in Ethiopië vindt. Daar wordt het oergraan al meer dan 5000 jaar verbouwd. Teff heeft een uiterst kleine korrel, ongeveer 150 teffkorrels zijn even groot als een tarwekorrel. Doordat de korrels van teff zo klein zijn, is het niet mogelijk ze te pellen voordat ze gemalen worden. Het graan is vezelrijk en bevat essentiële aminozuren en is glutenvrij.

Claims volgens rechter gebaseerd op gebakken lucht
Samen met haar teff-leverancier Millets Place en het NLO (Nederlands Octrooi centrum) is Bakels de strijd tegen Ancientgrain en deze dubieuze patenten aangegaan.
Mede door intensief onderzoek door de landbouwexperts van Millets Place is aangetoond dat claims in de patenten uiteindelijk gebakken lucht bleken.
Na een rechtsgang van meer dan drie jaar, oordeelde de rechter op 21 november 2018 dat het de patenten ontbrak aan inventiviteit (een belangrijke voorwaarde waaraan een patent moet voldoen) en dat deze op basis hiervan nietig dienden te worden verklaard.

Vreugde in Ethiopië
Naast de nietigheid van de patenten werd Ancientgrain veroordeeld tot het voldoen van de (hoog opgelopen) proceskosten. In de sociale media werd deze uitspraak, met name in Ethiopische (regerings)kringen, met vreugde en instemming begroet. De Washington Post kopte in een redactioneel artikel over de uitspraak ‘How Ethiopia got its grain back’.

‘Recht heeft zijn beloop gekregen’
Ronald Menting, managing director van Bakels Senior: ‘Wij zijn verheugd dat het recht uiteindelijk zijn beloop heeft gekregen. Op korte termijn zullen wij van ons laten horen hoe de Nederlandse bakkerijwereld haar voordeel kan doen met deze uitspraak.’
Bakels Senior is specialist in de ontwikkeling, productie en verkoop van een uitgebreid assortiment bakkerij-ingrediënten waarbij zowel het ambachtelijke als ook het industriële segment van de bakkerijbranche wordt bediend.

Teff_AdobeStock_214053458_Eweb

Mamabrood levert 50.000 euro op voor Cordaid Memisa

Het idee van twee betrokken bakkers om brood te verkopen en daarmee geld in te zamelen voor moeder- en kindzorg in arme gebieden in de wereld, kon rekenen op veel enthousiasme van warme bakkers uit het hele land. Nu, bijna zes jaar later, heeft de actie 50.000 euro opgeleverd. Op 29 januari overhandigde broodspecialist Eric van Otten de cheque aan weervrouw en Cordaid-ambassadeur Margot Ribberink en financieel directeur Willem Jan van Wijk.
“We zijn erg trots dat we veel moeders kunnen helpen met betere gezondheidszorg. En dat we op zoveel steun konden rekenen van bakkers in heel Nederland”, zegt inititatiefnemer van Otten.
MamaBrood werd in 2012 geïntroduceerd door de bakkers Van Otten uit Enter en Van der Wal-Jolink uit Apeldoorn, in samenwerking met Bakels Bakkerijgrondstoffen uit Weesp.
Vele bakkerijen in Nederland omarmden het idee door het brood te verkopen en een deel van de opbrengst af te staan aan Cordaid. Ten tijde van het vijfjarig jubileum stond de teller op 50.000 euro. Inmiddels is het bedrag al opgelopen tot bijna 60.000 euro.
MamaBrood
MamaBrood is een puur, ambachtelijk brood zonder kunstmatige toevoegingen. Het ontleent zijn smaak onder andere aan geroosterde tarwekiemen. Het is een brood zonder e-nummers, het is lactosevrij en bevat geen kleurmouten. Daarnaast is het brood een bron van vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Opbrengst voor gezondheidszorgprojecten
Cordaid zet zich in voor moeders en kinderen in ontwikkelingslanden. Elke anderhalve minuut overlijdt er een vrouw tijdens haar zwangerschap of bevalling. Van ieder verkocht MamaBrood gaat 20 cent naar de bestrijding van moedersterfte. Door de verkoop van MamaBrood hebben in de afgelopen jaren ruim 4000 vrouwen een ongecompliceerde bevalling gehad in een kliniek onder geschoolde medische begeleiding.

023web

Op de foto…
Cordaid-ambassadeur Margot Ribberink, Willem Jan van Wijk en Smaragda Den Hond (Cordaid), Eric van Otten (Bakkerij van Otten) en Eric Tijhof (Bakels)

Tompoucen met Bakels Creams

tompleesmeer

Bakels introduceert Haver Banketmix!

haverwebkopie

Nieuw! Bananabread.

w1


Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Klik hier